Κάθε φορά (μα κάθε φορά) που πάω να εγκαταστήσω Windows σε ένα μηχάνημα, καταλαβαίνω τι support υπάρχει και πόσο εύκολο λειτουργικό είναι. Το πιθανότερο είναι να φτάσω σε μια τέτοια κατάσταση…
Ναι. Αν πάρεις ένα μηχάνημα που ο κατασκευαστής το δίνει με προεγκατεστημένα Windows, λογικά δεν θα έχεις κάποιο πρόβλημα. Ειδικά αν έχει κανα… εξωτικό κομμάτι hardware. π.χ. fingerprint sensor.
Αλλά να σε δω σε 1-2 χρόνια (ή και λιγότερο) ή αν χρειαστεί να κάνεις reinstall τα Windows.
Καταρχήν αν χρειαστεί reinstall, καλή τύχη να βγάλεις άκρη μέσα από άθλια sites κατασκευαστών, με links που δεν λειτουργούν πλέον, με official malware (μαζί με το driver πάρε και όλη την συλλογή με σκουπίδια που φτιάχνουμε και δεν σου χρειάζονται). Κι όλα αυτά αν είσαι τυχερός και δεν έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα από την αρχική κυκλοφορία.
Είναι πολύ πιθανό ο κατασκευαστής να έχει εγκαταλείψει το driver σε παλαιολιθική έκδοση, που δεν θα παίζει σε νεώτερη έκδοση των Windows. Και δεν μιλάμε μόνο για driver που είχε φτιαχτεί για Windows 8 και δεν παίζει στα Windows 10. Πλέον είναι συχνό το φαινόμενο να μην παίζει στα Windows 10, ενώ είναι φτιαγμένο για αυτά. Δεν είναι φτιαγμένο όμως για το τελευταίο patch των Windows 10. Οπότε, φάε ένα άκυρο.
Κάνεις update στα Windows και δεν ξέρεις ποια συσκευή θα σταματήσει να παίζει.
Έχω παράδειγμα. Τον Οκτώβριο πήρα ένα laptop. Ήταν προεγκατεστημένο με Windows. Δεν κάθισα πολύ. Απλά είδα ότι παίζει. Τα έσβησα και έβαλα αμέσως Linux (Ubuntu). Χθες είπα να δοκιμάσω να βάλω και Windows σε dual boot να δω αν κάνει καλύτερη διαχείριση μπαταρίας και να βεβαιωθώ ότι δεν είναι υπάρχει hardware πρόβλημα με το εσωτερικό μικρόφωνο (δεν το βλέπω σε Linux και το ανακάλυψα τώρα, γιατί δεν το χρησιμοποιώ ποτέ).
Κάνω την εγκατάσταση των Windows λοιπόν. Αφού μου έσπασε τα νεύρα μέχρι να γίνει update (έκανα εγκατάσταση από usb stick που είχε παλιότερη έκδοση Windows 10 και πρέπει να γίνει manually το update) και να βρω έστω τα βασικά drivers, έφτασε κάπως να λειτουργεί.
Κι εκεί άρχισα να βλέπω drivers να μου ρίχνουν άκυρο, γιατί δεν υποστηρίζονται στην τρέχουσα έκδοση των Windows. Τα drivers έχουν βγει τον Φεβρουάριο του 2019. Κι όμως. Ένα χρόνο μετά, δεν παίζουν με τα updates των Windows 10 που έχουν βγει στο ενδιάμεσο. Φαντάσου να περάσει μεγαλύτερο διάστημα. Και δεν έχω και πολλές ελπίδες ότι ο κατασκευαστής θα κάτσει να βγάλει updates.
Ένα από τα drivers που δεν παίζει, είναι αυτό του touchpad. Δεν λειτουργεί κανένα gesture. Παίζει μόνο στοιχειωδώς. Δηλαδή στην ουσία δεν παίζει.
Και μιλάμε για καινούργιο laptop, που υποτίθεται υποστηρίζει μόνο Windows. To Linux που “δεν υποστηρίζεται”, κάθεται πολύ πιο απροβλημάτιστα. Κάνεις την εγκατάσταση και είναι σχεδόν έτοιμο.
Για την ιστορία, ούτε καλύτερη διαχείριση ενέργειας φαίνεται να κάνει στα Windows.
Φαντάζομαι ότι μπορεί να υπάρχει λύση σε όλα τα προβλήματα, αλλά δεν πρόκειται να ασχοληθώ περισσότερο με ένα λειτουργικό που δεν πρόκειται να δουλέψω ποτέ και απλώς το έχω μπας και χρειαστεί κάποτε. Και γιατί να ψάξω δηλαδή, για ένα λειτουργικό που υποτίθεται… απλώς παίζει, έχει καλύτερο hardware support και είναι πιο εύκολο; Σε κάποιο παράλληλο σύμπαν, ίσως…
Δημοσιεύτηκε αρχικά στο error.gr
Έχουμε ένα νέο Raspberry pi 3 Model B+ και οι ιδέες για τις εφαρμογές που μπορεί να συμμετέχει είναι πάρα πολλές … Για τις ανάγκες μας, επιλέγαμε το NVR ως project για το rpi.
Τα βήματα περιγράφονται παρακάτω:
Κατεβάζουμε την έκδοση Raspbian Buster Lite και μέσω balenaEtcher δημιουργούμε την boot sdcard ( ή εναλλακτικά dd bs=4M if=2020-02-13-raspbian-buster.img of=/dev/sdX conv=fsync
). Μια καλή πρακτική είναι να μεγαλώσουμε τη διάρκεια ζωής της sdcard με το να αποθηκεύουμε τα logs στη μνήμη. Στη συνέχεια αποκτώντας πρόσβαση στο τερματικό κατεβάζουμε την το Shinobi την free έκδοση για το NVR μας. git clone https://gitlab.com/Shinobi-Systems/Shinobi.git Shinobi &&
sudo sh ubuntu.sh
Η διαδικασία θα διαρκέσει αρκετή ώρα έως ότου ολοκληρωθεί ανάλογα με την σύνδεση που έχετε και την ταχύτητα της sdcard. Για να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση θα χρειαστεί περίπου 2 GB.
Τέλος για το περιβάλλον πάμε στο URI http://xx.xx.xx.xx:8080/super και αρχίζουμε την καταγραφή
O Evan You, κάνοντας κάποια μικρά προτζεκτάκια είχε κινήσει το ενδιαφέρον της Google. Έτσι άρχισε να δουλεύει εκεί, πάνω σε διάφορα πειραματικά projects, σε Javascript.
Επειδή δεν τον κάλυπταν οι υπάρχουσες βιβλιοθήκες και frameworks, άρχισε να φτιάχνει το vue για να καλύψει την προσωπική του ανάγκη. Ήθελε ένα framework πολύ πιο ευέλικτο από την Angular και την React.
Τον Ιούλιο του 2013 έκανε το πρώτο commit, ενώ το πρώτο release έγινε τον Φεβρουάριο του 2014. Πολύ σημαντική στιγμή στην εκτίναξη της δημοφιλίας του framework, ήταν το tweet του Taylor Otwell (δημιουργός του Laravel), που έλεγε ότι μαθαίνει Vue, γιατί είναι πιο εύκολο από την React.
Σύντομα το Vue έγινε πολύ διάσημο ειδικά στην Κίνα, λόγω και της καταγωγής του Evan You.
Πλέον το Vue είναι ένα από τα 3 επικρατέστερα frameworks στην Javascript και είναι πολύ κοντά στο release της τρίτης του έκδοσης.
Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να δείτε στο ντοκιμαντέρ που βγήκε χθες από την Honeypot.
Πηγή: error.gr