logo

Ο μύθος ότι τα Windows έχουν καλύτερο hardware support

@ 27/02/2020 by Rocean

Κάθε φορά (μα κάθε φορά) που πάω να εγκαταστήσω Windows σε ένα μηχάνημα, καταλαβαίνω τι support υπάρχει και πόσο εύκολο λειτουργικό είναι. Το πιθανότερο είναι να φτάσω σε μια τέτοια κατάσταση…

Ναι. Αν πάρεις ένα μηχάνημα που ο κατασκευαστής το δίνει με προεγκατεστημένα Windows, λογικά δεν θα έχεις κάποιο πρόβλημα. Ειδικά αν έχει κανα… εξωτικό κομμάτι hardware. π.χ. fingerprint sensor.

Αλλά να σε δω σε 1-2 χρόνια (ή και λιγότερο) ή αν χρειαστεί να κάνεις reinstall τα Windows.

Καταρχήν αν χρειαστεί reinstall, καλή τύχη να βγάλεις άκρη μέσα από άθλια sites κατασκευαστών, με links που δεν λειτουργούν πλέον, με official malware (μαζί με το driver πάρε και όλη την συλλογή με σκουπίδια που φτιάχνουμε και δεν σου χρειάζονται). Κι όλα αυτά αν είσαι τυχερός και δεν έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα από την αρχική κυκλοφορία.

Είναι πολύ πιθανό ο κατασκευαστής να έχει εγκαταλείψει το driver σε παλαιολιθική έκδοση, που δεν θα παίζει σε νεώτερη έκδοση των Windows. Και δεν μιλάμε μόνο για driver που είχε φτιαχτεί για Windows 8 και δεν παίζει στα Windows 10. Πλέον είναι συχνό το φαινόμενο να μην παίζει στα Windows 10, ενώ είναι φτιαγμένο για αυτά. Δεν είναι φτιαγμένο όμως για το τελευταίο patch των Windows 10. Οπότε, φάε ένα άκυρο.

Κάνεις update στα Windows και δεν ξέρεις ποια συσκευή θα σταματήσει να παίζει.

Έχω παράδειγμα. Τον Οκτώβριο πήρα ένα laptop. Ήταν προεγκατεστημένο με Windows. Δεν κάθισα πολύ. Απλά είδα ότι παίζει. Τα έσβησα και έβαλα αμέσως Linux (Ubuntu). Χθες είπα να δοκιμάσω να βάλω και Windows σε dual boot να δω αν κάνει καλύτερη διαχείριση μπαταρίας και να βεβαιωθώ ότι δεν είναι υπάρχει hardware πρόβλημα με το εσωτερικό μικρόφωνο (δεν το βλέπω σε Linux και το ανακάλυψα τώρα, γιατί δεν το χρησιμοποιώ ποτέ).

Κάνω την εγκατάσταση των Windows λοιπόν. Αφού μου έσπασε τα νεύρα μέχρι να γίνει update (έκανα εγκατάσταση από usb stick που είχε παλιότερη έκδοση Windows 10 και πρέπει να γίνει manually το update) και να βρω έστω τα βασικά drivers, έφτασε κάπως να λειτουργεί.

Κι εκεί άρχισα να βλέπω drivers να μου ρίχνουν άκυρο, γιατί δεν υποστηρίζονται στην τρέχουσα έκδοση των Windows. Τα drivers έχουν βγει τον Φεβρουάριο του 2019. Κι όμως. Ένα χρόνο μετά, δεν παίζουν με τα updates των Windows 10 που έχουν βγει στο ενδιάμεσο. Φαντάσου να περάσει μεγαλύτερο διάστημα. Και δεν έχω και πολλές ελπίδες ότι ο κατασκευαστής θα κάτσει να βγάλει updates.

Ένα από τα drivers που δεν παίζει, είναι αυτό του touchpad. Δεν λειτουργεί κανένα gesture. Παίζει μόνο στοιχειωδώς. Δηλαδή στην ουσία δεν παίζει.

Και μιλάμε για καινούργιο laptop, που υποτίθεται υποστηρίζει μόνο Windows. To Linux που “δεν υποστηρίζεται”, κάθεται πολύ πιο απροβλημάτιστα. Κάνεις την εγκατάσταση και είναι σχεδόν έτοιμο.

Για την ιστορία, ούτε καλύτερη διαχείριση ενέργειας φαίνεται να κάνει στα Windows.

Φαντάζομαι ότι μπορεί να υπάρχει λύση σε όλα τα προβλήματα, αλλά δεν πρόκειται να ασχοληθώ περισσότερο με ένα λειτουργικό που δεν πρόκειται να δουλέψω ποτέ και απλώς το έχω μπας και χρειαστεί κάποτε. Και γιατί να ψάξω δηλαδή, για ένα λειτουργικό που υποτίθεται… απλώς παίζει, έχει καλύτερο hardware support και είναι πιο εύκολο; Σε κάποιο παράλληλο σύμπαν, ίσως…

Δημοσιεύτηκε αρχικά στο error.gr

Write your comment

info (at) plug.gr
feed