logo

Linux gaming

@ 21/03/2020 by Rocean

Το gaming σε Linux είναι πάντα ένα από τα μεγάλα αγκάθια, για να γίνει πιο μαζική η desktop χρήση του.

Παρ’ όλα αυτά, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει τεράστια άλματα, στον τομέα. Καταρχήν πάρα πολλά παιχνίδια κυκλοφορούν επίσημα και για Linux.

Αλλά οι δυνατότητες δεν τελειώνουν εδώ. Με την βοήθεια ενός εργαλείου που έχει αναπτυχθεί από την Valve (Steam), του Proton, μπορεί ο χρήστης πολύ εύκολα να παίξει windows games, απευθείας από το Steam.

To Proton χρησιμοποιεί Wine, DXVK και άλλα εργαλεία για να κάνει δυνατό τα games να παίξουν σε Linux. Το μόνο που χρειάζεται από τον χρήστη, είναι να πάει στα settings του Steam και να ενεργοποιήσει το Steam Play. Στην συνέχεια τρέχει το παιχνίδι, όπως θα έκανε για όλα τα παιχνίδια του Steam.

Αυτή την στιγμή υπάρχουν πάρα πολλά παιχνίδια που παίζουν κανονικά ή με ελάχιστα προβληματάκια. Το μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει με παιχνίδια που χρησιμοποιούν anti cheat τεχνολογίες και δεν μπορούν να υποστηριχτούν ακόμη, όπως PUBG, League Of Legends κτλ. Για να δει κάποιος ποια παιχνίδια παίζουν σε Linux, υπάρχει η protonDB.

Ένας άλλος τρόπος για Linux Gaming είναι ένα εργαλείο, το Lutris. Αυτό δίνει την δυνατότητα να τρέξουν παιχνίδια που δεν είναι στο Steam. Όπως για παράδειγμα τα παιχνίδια της Blizzard (Diablo, Overwatch, WoW κτλ).

Γενικά είναι πολύ σπάνιο πλέον να βρεις παιχνίδια που δεν τρέχουν σε Linux. Ενώ όσα προβλήματα υπάρχουν, όσο περνάει ο χρόνος λύνονται. Το μέλλον για το Linux gaming φαίνεται πολύ λαμπρό και ίσως όλο αυτό σπρώξει και τους developers να πάρουν πιο σοβαρά το αγαπημένο μας λειτουργικό. Ειδικά αν γίνει πιο μαζική η χρήση του.

Write your comment

info (at) plug.gr
feed