logo

Ανοιχτό ασύρματο δίκτυο στο Σαραντάπορο

@ 29/02/2020 by Rocean

Στο Σαραντάπορο Ελασσόνας, οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες δεν έδειχναν ενδιαφέρον να παρέχουν internet, λόγω του μειωμένου οικονομικού ώφελους. Έτσι το 2010 μια μικρή ομάδα αποφάσισε να δοκιμάσει να στήσει ένα κοινοτικό ασύρματο δίκτυο.

Σήμερα το δίκτυο αυτό εξυπηρετεί 15 χωριά, όπως και κτηνοτροφικές μονάδες, της περιοχής. Μόνιμοι κάτοικοι, φορείς και επισκέπτες, έχουν ελεύθερη πρόσβαση στο internet.

Ο χαρακτήρας τους sarantaporo.gr, είναι δημόσιος, ανοιχτός και κοινωνικός.

Υλοποιείται και αναπτύσσεται από την ομάδα του sarantaporo.gr, αλλά με την συμβολή τοπικών συλλόγων και κατοίκων των χωριών της περιοχής. Είναι ελεύθερο προς χρήση από οποιονδήποτε κάτοικο, φορέα ή επισκέπτη, εφόσον η χρήση του είναι σύμφωνη με τους κανόνες λειτουργίας και δεν παρεμποδίζει την κοινή χρήση των διαθέσιμων δικτυακών πόρων. Η πρόσβαση στο κοινοτικό δίκτυο δεν αποτελεί αντικείμενο εμπορικής ή άλλου είδους κερδοσκοπικής δραστηριότητας.

Το δίκτυο έχει φτιαχτεί σε συνεργασία με την ΕΕΛ/ΛΑΚ και την δράση Open Wifi.

Οι οικονομικοί πόροι προέρχονται κυρίως από τα μέλη της ομάδας, από δωρεές και προγράμματα οικονομικής ή άλλης ενίσχυσης (π.χ. σε εξοπλισμό). Οι δωρεές προέρχονται από φορείς, όπως οι πολιτιστικοί σύλλογοι των χωριών, η ΕΕΛ/ΛΑΚ κ.α., και από μεμονωμένα άτομα. Παράλληλα, όλα τα μέλη της ομάδας προσφέρουν εθελοντική εργασία στις δράσεις που αναπτύσσονται.

Στόχος για το μέλλον είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου κοινοτικού δικτύου, που θα συνδυάζει ασύρματες τεχνολογίες με τεχνολογίες οπτικών ινών και το οποίο θα συνδέει όλα τα χωριά του Δήμου Ελασσόνας. Θα παρέχει υψηλής ταχύτητας διασύνδεση με το internet και ταυτόχρονα διασύνδεση με άλλα κοινοτικά δίκτυα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Write your comment

info (at) plug.gr
feed