logo

DOWNLOAD LINKS LINUX ΔΙΑΝΟΜΩΝ

@ 23/02/2017 by dsphinx

Για ευκολία και γρήγορη εύρεσή τους, δίνουμε τα download-links των πιο δημοφιλών Linux διανομών, μαζί με ορισμένες ακόμα που πιστεύουμε πως αξίζουν για να τους ρίξετε μια ματιά και φυσικά ορισμένες ειδικευμένες που ωστόσο απευθύνονται σε πολλούς, προσπαθώντας να καλύψουμε τις περισσότερες περιπτώσεις. Για πιο γρήγορη ευρετηρίαση, τις κατηγοριοποιήσαμε. Τα links που δίνονται είναι από τις επίσημες ιστοσελίδες τους. Εκεί θα βρείτε και τα αρχεία torrents τους (όσες διαθέτουν), αν δεν επιθυμείτε το download με direct-links.

Οι περισσότερες έχουν εκδόσεις και για 32b συστήματα, ενώ όλες για 64b φυσικά. Αν δεν ξέρετε τι αρχιτεκτονική έχει ο υπολογιστής σας, συνήθως αυτοί της τελευταίας δωδεκαετίας είναι πάντα 64b. Ωστόσο, μπορείτε να το δείτε και στις πληροφορίες του συστήματός σας, μα και δίνοντας (σε Linux), την ακόλουθη εντολή στο τερματικό / κονσόλα σας:

uname -m

Προφανώς πρέπει να μπουν με κάποια σειρά, μα αυτό δεν σημαίνει πως αυτή υποδεικνύει κάτι. ΔΕΝ υπάρχει κανόνας για το ποια είναι η καλύτερη διανομή. Αυτή είναι όποια σου ταιριάζει και την βρίσκεις καλή για εσένα. Ίσως χρειαστεί να δοκιμάσεις περισσότερες της μιας, μα αυτό είναι καλό για πολλούς και ευνοήτους λόγους.
Άλλωστε, το καλό με τις διανομές Linux είναι πως μπορείτε να τις δοκιμάσετε live, δηλαδή από κάποιο δισκάκι, usb-stick, sd-card είτε από οποιοδήποτε άλλο εξωτερικό μέσο αποθήκευσης, χωρίς να επηρεάσετε το εγκαταστημένο λειτουργικό σας σύστημα και μπορώντας φυσικά να πειραματιστείτε άφοβα.

Τις διανομές που θα κατεβάσετε, θα πρέπει να τις «κάψετε» σε κάποιο cd δισκάκι ή σε ένα usb-stick (ή sd-card κλπ).
Όμως, επειδή σε ορισμένες περιπτώσεις, ενδέχεται το πιο πάνω εργαλείο (Unetbootin) που παραπέμπουμε για το «κάψιμο», να μην δουλέψει καλά, μπορείτε να δοκιμάσετε και το Etcher. Αν επιθυμείτε να έχετε σε κάποιο (μεγάλου μεγέθους προφανώς) usb-stick / sd-card ή εξωτερικό δίσκο, περισσότερες της μιας διανομής και να επιλέγετε ποια θέλετε, δείτε πώς μπορείτε να κάνετε multiboot usb-sticks, ενώ αν θέλετε από Windows ή OSX ή με άλλο εργαλείο, δείτε: #live-usb.

Θα πρέπει να λάβετε επίσης υπόψιν σας πως η ταχύτητά τους θα είναι αρκετά πιο αργή από μια κανονική εγκατάσταση, ενώ ρόλο σε αυτό παίζει αν είναι γραμμένη σε usb, sd, ή δισκάκι. Αν έχετε usb3, σαφώς και είναι προτιμότερο. Ρόλο φυσικά παίζει και το hardware του υπολογιστή σας.

Πηγή:http://osarena.net/download-links-linux-dianomon

Write your comment

info (at) plug.gr
feed